dinsdag 19 mei 2015

Herbarium

Dus stapte ik vorige week vrijdagochtend weer op de fiets om bloemen langs de dijk te plukken. Ik kreeg nog het advies een jas aan te trekken. Het was inderdaad goed van de frisse. En op de hoger gelegen dijk is het dan nog net iets frisser.

Waarom niet gewoon wachten tot het weer wat zonniger is? Nou omdat ik gezien had dat de eerste lichting bloemen alweer aardig naar hun einde liepen en ik had me vorig jaar nog zo voorgenomen om dit jaar wél met mijn herbarium te beginnen.

In de nalatenschap van mijn oma zat een schriftje met gedroogde bladeren en een bloemenpers. Door alle papiertjes die ik eruit zag steken, ging ik er vanuit dat er nog een mooie collectie gedroogde bloemen tevoorschijn zou komen.

Daarom wilde ik hem niet zomaar los draaien. Dat is niet iets wat je zo even doet. Dat is een magisch moment (mijn oma is inmiddels zo'n 25 jaar geleden overleden). En dat magische moment wilde ik samen laten gaan met het zelf weer vullen van de bloemenpers. En dat zou pas zijn als ik een bericht ging schrijven over een herbarium. 

Zaterdag was het zover. De pers ging open. Een kleine desillusie :) Geen pers vol maar 1 velletje. Maar wel door mijn oma ertussen gestopt en met de oude vellen vloeipapier en keukenpapier er nog tussen. Het blijft bijzonder. En nu was ik aan de beurt. Of het toeval is of bewust gestrooid, de kleuren van de bloemen langs de dijk zijn allemaal paars, geel en wit.
Vroeger op school op een zonnige dag tijdens biologie werden we naar buiten gestuurd om bloemen te determineren. Voor de geplukte bloemen heb ik er dan ook even een boek bij gepakt maar ik kwam er al snel achter dat planten soms wel erg op elkaar lijken :)

Ik kwam tot het volgende (of het klopt, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken): Voederwikke, hondsdraf, klaver, longkruid, zuring en pinksterbloem.


 Wilde margriet, boterbloem, koolzaad, tja streepzaad?, kleine klaver, fluitenkruid, madeliefje en nog wat grassoorten.En daar zitten ze dan. Tussen het vloeipapier van mijn oma, gevolgd door keukenpapier.  Vanmiddag ga ik de vellen keukenpapier verversen en dit om de zoveel dagen herhalen tot de bloemen droog genoeg zijn voor mijn eigen herbarium en de volgende bloemen er weer in kunnen.


In het tijdschrift Flow (nr3 - nu in de winkel) staat een leuk een artikel over het herbarium incl. een klein herbarium bloemenboekje. bestaande uit een kleine selectie uit pocket herbarium van Uitgeverij Snor. Ik sluit niet uit dat die binnenkort ook in mijn boekenkast prijkt :)