woensdag 20 november 2019

Verkade stans boek

Ik mag mij de gelukkige eigenaar van een verzameling Verkade albums noemen. Althans zo voel ik dat want dat ik er blij mee ben dat is zeker. Sommige albums zijn echter in een "erbarmelijke" staat en/of heb ik dubbel en met mijn nieuwe 'boeken maken' hobby werd ik als een magneet naar deze dubbelen toegetrokken. Maar het mes zetten in mijn verzameling daar moest ik toch wel even een drempel voor over. Zulke oude boeken...


Toch besloot ik het te doen. De albums zullen na verloop van tijd alleen maar verder achteruit gaan dus waarom niet nu van ze genieten door er een gebruiksvoorwerp van te maken. Op het Youtube kanaal van Maud Hiemstra kwam ik 2 video's tegen van een Plakboek van Hans de torenkraai en een bewaarboek voor snijmallen. Deze 2 combineerde ik tot 1 en zo kwam ik tot een Verkade album voor mijn stansen want ook daar heb ik een hele verzameling van :)


Eigenlijk had ik een DIY moeten maken maar ik zit nog in de ontdekfase dus dat bewaar ik voor een volgende boek. Ik gebruikte het Verkade album Kamerplanten, grijskarton(chipboard), tea stained papier, katoen, A4 vellen magnetisch fotopapier, stevig overtrekpapier, lijm, werkgerei en mijn naaimachine. Om te beginnen verwijderde ik de omslag van het album.


Ik maakte de pagina's van het grijskarton (waarvan ik de randen beplakte met tea stained papier) zodat ze de stansen goed kunnen dragen. Aan de ene kant van het karton plakte ik een A4 vel magnetisch fotopapier en aan de andere kant een plakplaatjesloze bladzijde* uit het boek. De pagina's maakte ik aan elkaar met lijm, katoen en naald en draad (wat zich hier niet laat uitleggen aangezien ik daar, na ondoordacht handelen, enkele kunstgrepen op los moest laten :) 


*Voordat ik de bladzijdes uit het boek op het karton plakte naaide ik er eerst met de naaimachine stroken stevig overtrekpapier op om gestanste plaatjes te kunnen bewaren. Hier stak ik tevens wat plaatjes uit het album tussen om het Verkade kamerplanten album toch in ere te houden. 

Toen ik de kaft weer aan de nieuwe inhoud had bevestigd bleek de inhoud iets te dik. Dat loste ik op door de rug alsnog te verwijderen en een nieuwe te haken in een kleur die het mooi zou doen bij de voor en achterkant. Deze plakte ik vast met dubbelzijdig tape en alleslijm. 

En nu is ie klaar voor de volgende stans klus. Een klus die gelijk veel leuker is geworden.