vrijdag 26 augustus 2016

Determineren

Wat is het heerlijk het dorp in te rijden met zo'n wegkant vol bloemenpracht. Opeens staat het daar. Ik denk door de flinke regenbuien. (Of heb ik gewoon vreselijk niet opgelet?)


Ik ben er speciaal voor uitgestapt om te kijken wat er allemaal staat. Nu eens kijken of ik ze ook allemaal kan benoemen. Boven en onder zie je volgens mij de grote klaproos.


Deze heb ik zelf nog nooit gezien en toch schijnt het een algemeen voorkomende plant te zijn. Het is de Phacelia. Ook wel bijenbrood genoemd en dat is te zien. Er werd aardig gesmuld.


Als ik het groen bekijk hebben we hier te maken met de kamille. 


En dit is de korenbloem. Er staat niet alleen een blauwe...


maar ook een lila variant. Wat een mooie bloemen zijn dat toch!


En hier de wilde pastinaak. Familie van de vergeten groente. Ik las ergens dat deze soort ook gegeten kan worden. 


Vlakbij staat ook de wilde peen. Ook een schermbloem. Zowel de wilde pastinaak als de wilde peen zijn geliefde planten voor het rode soldaatje. Het was me eerder al opgevallen hoe vol ze er vaak mee zitten. Je leert nog eens wat zo speurend op het internet :)


Hieronder zie je boekweit. Ook jammerkoren genoemd omdat na een nachtvorst een hele oogst als verloren kan worden beschouwd en ja, dat is inderdaad knap jammer. (Wie verzint zo'n naam!)


Je vind ook alles op internet hè! Eigenlijk had ik deze wel moeten weten want die zie ik elk jaar staan. Zo makkelijk neem je dingen dus voor lief. Daar moet toch maar eens verandering in komen. Dit is perzikkruid.


Deze weet ik. Nou ja bijna dan. Ik wist dat het de lathyrus was maar het is de brede lathyrus.


Natuurlijk is ook de vogelwikke van de partij. De dijken staan er hier vol mee.


En tot slot nog gipskruid... Volgens mij heb ik het er best aardig afgebracht zo. Maar verbeter me vooral als ik het mis heb. Het duurt even maar dan weet je ook wat.


Namens de bijen en mijzelf zeg ik dankjewel voor dit prachtige stukje berm!

Fijn weekend, geniet van het mooie weer en van de natuur!