vrijdag 27 januari 2017

De Lidcactus


Vandaag kwam er weer een vrolijke hangplant voor het raam. Deze keer de lidcactus (ook wel Schlumbergera of kerstcactus vanwege zijn mooie bloei in de winter. 


Ik haakte afhangende stengels, de hangpot, aarde en bloemen. 
Voor de stengels startte ik met 3 lossen. Ik haakte *1 steek in de 2e lossen en 2x in de 3e lossen = 3. Vervolgens een keerlossen , terug en 2 steken in de 3e steek = 4, 1 keerlossen , terug en 2 in de 4e steek=5. 1 keerlossen en 5 steken. Nu zonder keerlossen de 1e steek overslaan = 4,  keren 1e steek overslaan =3, keren 1 steek overslaan is 2, 1 keerlossen keren en weer vanaf* . Zo ga je door tot je sliert lang genoeg is. Wil je de plant groter en breder begin dan met meer lossen. Hecht af en werk aan 1 kant de draad weg. Hou aan de andere kant genoeg draad over om de stengels aan de aarde te bevestigen. Ik haakte stengels met 1 uiteinde maar ook met 2 uiteinden op de 1 na laatste en de laatste. (Snap je hem nog? zie foto onder). Om omhoog te gaan naar de gewenste hoogte haak je door de stengel halve vasten.


De bloempot is weer een magische ring van 5 vasten, gemeerderd naar 60, 1x 60 rond en weer minderen naar 40. Knip de draad niet af. Hiermee ga je de aan aarde aan de pot haken. De aarde een magische ring van 5, gemeerderd naar 40. 


Nu de knoppen en de bloemen. Voor de knoppen haakte ik een ketting van 4 lossen, 1 keerlossen en 3 toeren tot de draadjes aan dezelfde kant zitten. Afknippen en dichtnaaien. Naai de knoppen aan de stengels en werk de draden weg.

Voor de bloemen haakte ik een ketting van 4 lossen, 1 keerlossen en 1x heen en weer. Haak aan het einde een ketting van 7 lossen en * haak door de ketting halve vasten terug. Steek in de 1e steek en haak weer 7 lossen. Herhaal vanaf * tot je 5 sprietjes hebt.  Naai de bloem dicht met de werkdraad zodat beide draden bovenaan zitten. Naai knoppen en de bloemen aan de stengels. Haal de draadresten door de bloem. Knip 1 draad weg en 1 draad op ca 7 cm af voor de stamper van de bloem.


Haal de einddraden door de aarde en knoop de draden aan elkaar.


Haak de aarde en de bloempot nu aan elkaar. Ga hiervoor door beide steken en haak gewone vasten. Laat een opening voor het vullen.


Vul en haak de pot nu helemaal dicht.


Voor de ketting haakte ik 3 kettingen van 60 lossen. Bevestig deze door de 13/14, 12/13 en 12/13e steek. Knoop de uiteinden aan elkaar en maak er een lus in om de plant op te hangen.

Voor de stamper van de open bloemen reeg ik een kraaltje aan de uitstekende draad en borgde deze met knoopje eronder. Afknippen en klaar.


Dit was even mijn laatste hangplant van deze challenge. Er hangen er inmiddels 5 voor mijn raam ook met dank aan de anderen die de uitdaging aangingen. En het staat leuk!

Daar ga ik het weekend van genieten en dat wens ik jullie ook:

Fijn weekend en geniet!

Ps. Of het patroon zich lekker laat lezen vraag ik me af dus ik zal binnenkort nog even een duidelijkere maken ;)