vrijdag 13 januari 2017

Senecio rowleyanus

oftewel het erwtenplantje. Een leuk én makkelijk plantje wat mij doet denken aan vroeger. Terwijl ik het oranje hangpotje haakte kwam ik helemaal terug in de tijd van de hard plastic knal oranje ronde bloempotten. Op de vraag van een pickwick theelabel:  'Naar welke tijd zou je terug willen' antwoord ik volmondig 'de tijd van de oranje bloempotten'. Maar daar gaat dit bericht niet over :)


Dit bericht gaat over de leuke challenge waar Ageeth van het fijne blog Ogenzalf mee kwam. Het ontwerpen, haken en delen van een patroon van een hangplant. Tuurlijk doe ik mee!

Ik koos het erwtenplantje en haakte 15 erwtenslierten, een hangpotje en de aarde. De steek van de erwt is de bobbelsteek op een ketting van lossen. (Ik had de erwten dichter op elkaar moeten haken. In het patroon staat dit wel beschreven)


De aarde: Maak een magische lus van 5 en meerder er elke ronde 5 steken bij tot 40 steken.

De pot: Maak een magische lus van 5. Meerder er elke ronde 5 steken bij tot 60 steken. Minder de volgende rondes 5 steken tot er 40 steken over zijn. 

Naai de slierten aan de aarde.


Haak de aarde aan de pot. Gebruik hiervoor de dubbele lus (hele steek) van de pot en de bovenste lus van de aarde.


Vul de pot met (kussen)vulling zodat deze mooi rond blijft. 


Haak van (dunne) katoen 3 kettingen van 30 ruime lossen om van de pot een hangpot te maken.


Deel de pot in 3 en maak aan elke 13e/14e steek  een ketting vast.


Verdeel de ertwenslierten over de 3 openingen, knip de restsliertjes af, druk de aarde mooi terug in de pot en hing hem voor het raam :) 

Onderstaand het patroon van de slierten. (Als je op de foto klikt zie het duidelijker)


Ik heb al 2 andere hangplanten voorbij zien komen. Op het blog Ogenzalf zal binnenkort een bericht komen waar alle planten en links naar de patronen op zullen worden geplaatst. Misschien maak ik er nog wel 1.