Vorige week vroeg hij of ik met hem meeging. Tuurlijk! gezellig! "Effe de noten wegbrengen" dacht ik maar het werd een echt uitje. De noten werden direct verwerkt tot olie.
Eerst werden ze door een hakselaar in kleinere stukjes gehakt.
De stukjes gingen in een hete pan waarin ze licht geroosterd werden. (Waardoor de olie al wat vrijkomt en de houdbaarheid wordt verlengd). Een ronddraaiende roerspaan zorgt ervoor dat de noten niet aanbranden.)
Daarna gingen ze over in een bak, werden ze ingepakt in zeefdoek en werd onder een grote drukpers onder enorme druk (500 bar) de olie eruit geperst.
Na een tijdje begon de olie rijkelijk te stromen.
Toen alle olie uit de noten was geperst werd deze overgeschonken in een zak met een kraantje. De zak ging in een doos en d.m.v. het kraantje kan de olie naar behoefte in flesjes getapt worden. (O.a. als speciale weggevertjes van mijn vader - met liefde gekraakt en laten persen.)
Naast noten persen ze ook je appel en/of perenoogst. Maar ook zonder noten en fruit kun je er terecht want ze hebben een (delicatessen) (web)winkeltje met noten en fruit gerelateerde producten.
Ja, het was een leuk en leerzaam uitstapje. Nooit geweten (of bij stilgestaan) dat er meerdere soorten walnoten bestaan. Dacht dat het verschil tussen de Hollandse en de Californische walnoot zat in het klimaat :)