vrijdag 23 juni 2017

bloemetjes

Het blijft 1 van mijn (vele) favoriete bezigheden. Bloemetjes zoeken, drogen en plakken. Fijne wandelingen over de heerlijke dijken, fietstochtjes door de prachtige Betuwe. Ja ik weet het, ik val in herhaling maar het is hier ook zo mooi! 


Bloemen hebben we hier in overvloed dankzij de ingezaaide dijken en bermen dus ik kom zelden met lege handen thuis. 


De kunst is om het fris te houden tot het in de pers kan. Voorheen nam ik een pot met water mee waar ik ze in zette met meerdere hangende exemplaren tot gevolg ik heb begrepen dat je het liggend moet bewaren. Dat kan zelfs in een plastic zak maar ik kocht er een oud koekblik voor bij de kringloop. Dat staat nog gezellig ook.


Het droogproces is altijd spannend. Gingen de bloemetjes mooi in de pers, behouden ze hun kleur en drogen ze glad op. De oogst was mooi maar inmiddels heb ik ontdekt dat je niet te gulzig moet zijn, het resultaat in afwachting van opplakken niet moet blijven opstapelen in een kistje en vooral een foto moet maken voor je de bloem plukt. Oh ja, en dat je ook het blad moet plukken omdat vooral daar het herkennen van afhangt.


Al met al heb ik toch weer een paar mooie vellen resultaat en heb ik weer veel plezier beleefd aan het uitzoeken, het vastpakken (en weer en weer) en het op papier plakken.


De persen zijn weer leeg. Op naar de volgende wandeling. 

Fijn weekend Xx

11 opmerkingen:


  1. Ik deed dat als kind vaak en graag. Ik kocht eens opnieuw een bloemenpers op een rommelmarkt ( lijkt me dezelfde als die van jou te zijn) maar die vind ik niet zo goed: de hoeken van houten delen buigen gewoon mee als ik het vastschroef. Ik heb afgelopen herfst wat bladeren geperst maar ik heb eigenlijk nog geen flauw idee wat ik er mee ga doen. Maar bij het zien van je blogpost heb ik wel ineens zin om wat bloemetjes in de tuin te plukken om tussen de pers te steken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doen! Ik zag laatst dat je moet persen en niet moet pletten. Dan gaan de hoeken misschien ook niet krom staan. Zelf gebruik ik nu lijmklemmen. Ook handig.

      Verwijderen
  2. Als ik dit dan zie, heb ik toch (een beetje) spijt dat ik mijn herbarium niet meer heb. Ik "moest" er een maken op school. Was er de hele vakantie druk mee! Maar ach, je kunt niet alles bewaren, hé :-)
    Groetjes,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei bewaren is my middle name sinds ik de 40 voorbij ben 😁 maar nog een keer 1 maken, zou dat niet ontzettend leuk zijn?

      Verwijderen
  3. mooi! hier maaien ze alles weg :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doen ze hier ook wel hoor. Zo zonde! Maar tussen de maaibeurten door weet ik toch een hoop te plukken.

      Verwijderen
  4. Mooi én een leuke bezigheid. Ik heb hier ook nog zo'n bloemenpers liggen, misschien toch ook maar eens uitproberen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb pas ook z'n pers gevonden bij de kringloop. Ik moest vroeger op de opleiding paardenhouderij een herbarium maken van grassen en onkruiden. Mijn herbarium werkstuk was zo mooi dat ik deze nooit meer terug heb gekregen van de betreffende docent. Ik had er ook wel een paar byzondere onkruiden erbij zitten, wilde marjolein en rode guichelheil.
    Wel erg jammer dat ik deze niet zo gauw meer zal vinden. Misschien toch maar eens een nieuw herbarium maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een schatten! Het is altijd weer een verrassing hoe ze opdrogen. Ik heb een paar hele dikke afgeschreven boeken van de bibliotheek. Tussen kranten in zo'n boek werkt het drogen ook goed. Vorig jaar heb ik ook viooltjes gedroogd en later tussen twee glasplaten in een hanger gedaan. Die gingen toch wat schimmelen. Geen idee hoe lang ze moeten drogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Héél mooi! Bewaar je ze verder gewoon op papier of steek je ze in plastic hoesjes? Krijg echt zin om het ook eens te proberen, als kind droogde ik wel eens bloemetjes, maar het mislukt toen vaak :-)

    BeantwoordenVerwijderen