donderdag 6 juli 2017

De bessenbladwesp

Van kinds af aan was de kruisbes 1 van mijn favoriete vruchten. We hebben er dan ook een stuik van in de tuin staan. Ook dit jaar kwam hij weer mooi in het blad totdat... De bessenbladwesp op visite kwam. Ik had er niet eerder van gehoord maar na een korte speurtocht op internet bleek ik hem wel gezien te hebben hier in de tuin. Het begon pas op te vallen toen de bladeren van de kruisbes opgegeten werden.


In eerste instantie zag ik geen beestjes maar met iets beter kijken bleken er inderdaad een hoop rupsjes op de bladeren te zitten. Soms wel 11 per blad. En als je goed luisterde dan hoorde je ze knagen :)


Nu ben ik nogal van de beestjes dus liet ik ze lekker hun gang gaan met als resultaat dat de struik inmiddels leeg gegeten is op een laatste blaadje na. Daar zit er nog 1 zijn buikje vol te eten. Als ik de foto goed bekijk denk ik dat ik hem zie lachen :)


Maar waar zijn als die rupsjes gebleven? De rupsjes zijn lief maar of ik nou op een zwerm 'wespen'zit te wachten...


Het voordeel is wel dat je de kruisbessen nu goed ziet hangen en het zijn er best veel. Met gevaar voor handen en armen door de gemene stekels heb ik niet geheel ongeschonden een schaaltje geplukt. Nu is het mijn beurt om te smullen.

5 opmerkingen:

 1. Een tuin vol leven! Wat een gemene stekels! Wij hebben ook een struikje, maar ik schrik er telkens van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, jij bent wel super lief! Die bessen heb je echt verdiend, ik hoop dat ze smaken!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Smullen maar :-) Hopelijk gaat de struik nu wel niet dood, omdat hij geen blad meer heeft... Maar ik begrijp je hoor, ik ben net zo, leven en laten leven. Hier hangt geen vogelnet over de bessenstruiken, toch meer dan genoeg bessen dus laat die duifjes en merels maar meesnoepen.
  Fijn weekend, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met rupsen moet je altijd maar denken: daar komen weer een hoop mooie vlinders van! Geniet van de lekkere bessen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig eten ze geen kruisbessen.....
  Die vind ik zoooo lekker in combinatie met vanillevla... :-)))

  BeantwoordenVerwijderen