vrijdag 20 januari 2017

De graslelie

met een bad hair day :)

Vorige week vrijdag schreef ik ook al een blog over een gehaakte hangplant. De erwtenplant. Enthousiast over de uitdaging op het blog Ogenzalf (haken van hangplanten) haakte ik er nog 1.  De graslelie (ook wel zebragras of zebralelie genoemd.) Een hele leuke plant die "jonkies" maakt die je onder de plant ziet hangen. Jonkies die Els van het blog Dingen die fijn zijn opkweekt om als geluksplanten in de natuur achter te laten. Geweldig!?


Ik haakte totaal 15 hoofdbladeren in 3 lengtes. Een ketting van lossen van 35, 1 van 30 en 1 van 25. Deze haakte ik terug met 1 halve vaste, een vaste, een half stokje en daarna stokjes tot de laatste 2 steken. Dat werden weer een half stokje en een vaste.


Om de strepen op het blad te krijgen haakte ik een ketting van lossen door de steken heen.  (weet je dat er 2 varianten zijn? De lichte streep in het midden en als buitenrand. Zo ontdek je nog eens wat :)


En datzelfde deed ik nogmaals terug. Ik stak in de steek van de heenweg anders werd de streep te breed.


De jonkies hebben een ketting van 11 lossen en terug * 1 halve vaste, 1 vaste en halve stokjes. Na het laatste halve stokje van het eerste blaadje haakte ik weer een ketting van 11 lossen om weer verder te gaan als * tot ik 5 blaadjes had. (Voordeel van deze plantjes is dat ze niet giftig zijn voor de altijd nieuwsgierige Floris :)


De jonkies kregen op dezelfde manier hun witte streep waarbij ik aan het eind het 1e en 5e blad aan elkaar vast haakte. Je zou ervoor kunnen kiezen de jonkies met een enkele draad aan de moederplant vast te maken. Ik haakte een ketting van lossen in de gewenste lengte.


De bladeren bevestigde ik aan de aarde door de draden er doorheen te halen 


en aan de onderkant vast te knopen. 


De hangpot maakte ik op dezelfde manier als de hangpot van de erwtenplant. Ik knipte de rode draad niet af maar haakte er gelijk de aarde aan vast. Deze keer door van beide delen de hele steek te pakken.


Omdat wij luxaflex voor het raam hebben kunnen er geen echte hangplanten hangen. Deze gehaakte hangplantjes zijn dé ideale oplossing.  Inmiddels hangen er hier 2 en ik weet nu al dat er een 3e en misschien wel een 4e gaat volgen.

Heel fijn weekend, ik haak nog even door.

6 opmerkingen:

 1. Het is een feestje om te zien wat er allemaal aan je creativiteit ontspruit. Je graslelie is zo goed bedacht en mooi uitgevoerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Héél leuk!! Ik probeerde hem ook, maar ik zat te prutsen met dun ijzerdraad om de blaadjes perfect te laten buigen en rechtstaan. Maar jouw versie is geslaagd zonder ijzerdraad! De baby's horen er inderdaad bij, goed gedaan!
  Groetjes, Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze is ook zeer goed gelukt zeg!. Leuk die jonkies erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig goed gelukt, ze lijkt er perfect op!
  Grtjes,rita.

  BeantwoordenVerwijderen