vrijdag 9 juni 2017

Terug naar de typemachine

Laatst las ik op het blog Ogenzalf over een prachtige typemachine. Toevallig heb ik precies dezelfde. Nou ja dezelfde... De mijne is bescheiden crème wit en niet zo prachtig retro geel maar ondanks dat ben ik maar wat blij met mijn machientje. Oké, hij stond wel al lange tijd op zolder te verstoffen maar  ik koesterde de wetenschap dat hij er stond. Met het uitvliegen was hij in mijn ouderlijk huis blijven staan. Toen ik hem jaren later wilde ophalen bleek dat mijn vader de machine aan een man een paar huizen verderop had gegeven. O jee, afgrijzen en mijn vader haalde hem weer terug. En nu staat hij hier, om nooit meer weg te gaan :)


Toen ik een jaar of 11 was had mijn zus een typemachine. Ze volgde een typecursus en ik vond het maar wat leuk om dat ook te doen. Zo typte ik heel wat letterreeksen.Ik zie me nog zitten in haar slaapkamer met de al even ouderwetse radiocassetterecorder waar Janis Ian uit de speaker klonk. Waarschijnlijk is het meer dat liedje dan het typen dat ik me de situatie nog zo scherp voor de geest kan halen :)


Met 10 vingers heb ik uiteindelijk nooit  leren typen doordat de operatie aan een gebroken arm, als gevolg van een harde confrontatie met de motorkap van een plots opduikende auto, blijvende schade aan mijn hand heeft opgeleverd maar vlak het 2 vingertypesysteem niet uit. Hoewel op deze oude Triumph mijn aantal toetsaanslagen per minuut behoorlijk gedaald is. 


Maar snelheid hoeft ook niet. Het is voor de hobby, voor het lettertype en voor het nostalgische gevoel. Dus ik heb mijn oude machine weer van zolder gehaald, de kap eraf geschroefd om hem eens flink te ontstoffen en het inktlint, wat volledig opgedroogd was, te voorzien van nieuwe inkt. Het eerste klusje ligt al op hem te wachten. Of eigenlijk het tweede. Het eerste is namelijk om jullie een paar wijze woorden voor het weekend te mee te geven.


Prettig weekend! Xx


12 opmerkingen:

 1. Super! Ja, ik heb vroeger ook typeles gehad. Hmm, raar woord, er komt ook een rood streepje onder, maar ik denk dat het woord te ouderwets is voor google-spellingscontrole ;-) Ik heb met moeite destijds m'n certificaat gehaald, had niet genoeg snelheid. Tegenwoordig tik ik er toch met een behoorlijk tempo op los, op de laptop! En wel met tien vingers!
  Fijn weekend!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi hoor! In ons huis houden we van oude dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zeker nostalgie maar ik ben maar wat blij met de toetsenborden van tegenwoordig die typen stukken soepeler. Jij ook fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ondingen waren dat vroeger, je moest best hard aanslaan, wilde het goed gaan. En dan die typex en carbonvellen, ik droom er nog wel eens van. Maar zo'n oudje roept wel nostalgie op.
  Nee dat gaat tegenwoordig wel veel gemakkelijker
  Fijn weekend, Manon
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is niet toevallig meer; hetzelfde merk en type! Ik vind haar in het wit stijlvol. Mijn zonen vinden het zwaar werk, typen. Het zijn geen aanslagen per minuut, maar inslagen.
  Fijn weekend Nicole!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nog niet zo lang geleden eentje op de kop getikt.
  Inderdaad mooi nostalgisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nostalgie ten top, ik had er ook zo eentje maar een oranje, vijf jaar geleden naar het kringloop gedaan
  die wijze woorden op je machientje , toffe manier om dit te presenteren
  fijn WE

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk verhaal en prachtige typmachien!
  Fijn pointless weekend :)
  Groetjes, Daphne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk dat je de typemachine bewaard hebt, ik heb er nooit een van mezelf gehad.
  Ik volgde een typecursus en daar kreeg je er dan een bij in bruikleen.
  Een fijne zondag, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga ook van wit naar rood naar wit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige spreuk!
  Ik kan me onze typemachina van vroeger goed herinneren. Mijn moeder volgde een type-cursus en wij deden een beetje mee. Alleen vond ik het maar niets, want mijn pinkjes zijn ongehoorzaam en schoten steeds tussen de toetsen AU!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen