woensdag 17 december 2014

Postzegels gevraagd

Laatst liep ik door het centrum van Oldenzaal en zag ik opeens een groot bord van een postzegel / muntenhandelaar. Postzegels verzamelen, bestaat dat nog?Ik moest gelijk denken aan vroeger, toen ik zelf postzegels "verzamelde". Ze kwamen op brieven en kaarten en je kon grote sets gewoon kopen in de  winkel. Ooit vond ik een kaart bij het vuilnis. Er zat een mooie postzegel op van een, als ik het mij goed herinner, hartenvrouw.  Later ruilde ik hem met een jongen uit mijn klas. Hij kreeg er een serie mee compleet. Wat ik er in ruil voor terug kreeg weet ik niet meer. Ik denk een "huis/tuin/keuken"-zegel. Ergens voel ik me nog steeds een beetje bekocht :)

Toen ik een aantal jaren terug een tinnen serviesje kreeg van mijn schoonmoeder, zaten de van kaarten en brieven afgescheurde postzegels in het melkkannetje. Ook de kraantjeskan van mijn oma verborg nog een kleine hoeveelheid. Grappig hoe postzegels dus vaak afgescheurd en in één of ander voorwerp gestopt werden. Niet eens zo zeer om te verzamelen maar alleen al om ze te bewaren. Want dat deed je met postzegels...

"Zouden ze er nog zijn?" dacht ik.  Mijn postzegels. Veilig bewaard in het huis van mijn ouders.
Nee dus. Het album wel, maar de inhoud bleek nu uit sigarenbandjes te bestaan.


Nu heb ik door verhuizingen een aantal penvriendinnetjes gehad en oma's die ver weg woonden dus kreeg ik nog weleens post. En die brieven en kaarten heb ik natuurlijk bewaard. Dus heb ik  de kaartenbewaartrommel tevoorschijn gehaald om te kijken of ik nog wat postzegels kon vinden.


In eerste instantie vond ik alleen maar kaarten waar de postzegel al lang geleden vanaf was geweekt. Maar in een andere doos had ik meer succes..


En dat met de verrassingsbakjes van de familie, werd het uiteindelijk nog best een leuk stapeltje.


Ik ga ze allemaal afweken en weer in het postzegelalbum stoppen en als er weer post met een postzegel komt, scheur ik hem af en bewaar ik  hem in dit bijzondere bakje.


Een erfstukje van mijn moeder. De eerste 2 zegels zitten er alweer in. Nu maar hopen op echte post met échte postzegels want in het digitale tijdperk gaat veel per mail of wordt online verstuurd. Zou de postzegel nog een lang leven beschoren zijn?

Wel jammer als het niet zo is. Het zijn toch net kleine schilderijtjes...