donderdag 2 juli 2015

Er was eens...

Heel lang geleden, in een land hier ver vandaan...

Het is alweer een behoorlijke tijd geleden dat ik ge├»nteresseerd raakte in mijn voorouders. Zo kwam het, dat ik op internet ging speuren wat er over hen te vinden was. Vroeger moest je stad en land afreizen om de plaatselijke gemeentearchieven te raadplegen. Tegenwoordig is internet een walhalla van informatie. Naast de diverse stambomen die al op internet te vinden zijn, waarvoor menig onderzoeker zich "in het zweet heeft gewerkt ", zetten gemeentes inmiddels ook de persoons- en adresgegevens op internet van geregistreerde burgers (zodra de wettelijke verjaringstermijn dit toestaat). Geboorte, adres, huwelijk, overlijden, het is allemaal te vinden. Ook scans van de oorspronkelijke aktes.  De geboorte van Pieter in 1632

In mijn speurtocht kwam ik erachter dat ik veel frans bloed door mijn aderen heb stromen. Nou deed mijn achternaam dat al vermoeden. (Mais je ne parle pas francais de platte boender ;) Zo behoorden mijn voorouders van mijn vaders kant tot de Hugenoten die vanwege hun geloof hun geboorteplek verlieten maar dankzij hun vakmanschap in de textielindustrie, in Leiden met gejuich werden binnengehaald. Maar ook van mijn moeders kant wordt er nog een flinke schep bovenop gedaan. Haar betovergrootvader komt uit Frankrijk en heeft in het leger van Napoleon gediend. Als Tambour weliswaar maar dat was toen vast een hele belangrijke functie.Het zou ook maar zo kunnen dat B's en mijn voorouders elkaar herhaaldelijk tegen zijn gekomen in het verleden. zowel in Uden als bij de Maatschappij van Weldadigheid waar een overoverovergrootvader getuige is geweest bij de geboorte en het overlijden van een zoon van de onwettige zoon van Koning Willem II. Volg je het nog? Het klinkt in ieder geval wel leuk :)

Het is me gelukt om aan moeders kant terug te gaan tot 1625 waarbij het vermoedelijk rond 1814 is geweest dat de eerste fransman (de tambour) zich in Nederland heeft gevestigd, waar hij in 1816 trouwde met een Hollandse(?) vrouw. Aan vaders kant kom ik uit in 1595, waarbij rond 1610 de eerste stappen op Hollandse bodem zullen zijn gezet.

Ook de krantenarchieven zijn interessant om te doorzoeken. Daar ben ik leuke advertenties tegen gekomen. Leuk om te zien hoe mijn opa op 21 april 1944 een kinderwagen zocht (vlak voor de geboorte van mijn tante) of een autostep met luchtbanden of het moment waarop mijn grootouders hun sigarenwinkel begonnen en de bevordering van hulpbesteller in tijdelijke dienst naar besteller in vaste dienst bij de P.T.T. en nog veel meer. Allemaal weetjes die ik vond in oude kranten op internet. Voor het inzien van oude kranten kun je o.a naar is http://www.delpher.nl/ of zelf even googlen of de krant waar je iets verwacht te vinden ook een online archief heeft. Als je een beginnetje hebt, de gegevens weet van je (over)grootouders lukt het jou misschien ook wel tot 1600 terug te gaan... Sites die je daarvoor kunt raadplegen zijn o.a.:

https://www.wiewaswie.nl/ 
https://www.openarch.nl/

Maar ook http://alledrenten.nl/ waar veel families te vinden zijn die vanuit het hele land naar Drenthe trokken om te gaan wonen en werken in de koloni├źn van weldadigheid en ook de gemeente van herkomst heeft vaak een digitaal archief.

Alle gevonden personen verwerk ik in een stamboomprogramma. 
Zelf gebruik ik het gratis stamboomprogramma Aldfaer
http://aldfaer.net/ maar ook http://www.stamboomnederland.nl/ is zo'n programma

Op de site van RoosjeMijn ga ik morgen (vr 3 juli) ook een bericht plaatsen met een te printen, knippen, plakken en invullen boekje voor het maken van een stamboom en vragen aan ouders en opa's en oma's. Leuk om samen te doen en wie weet leuk voor een spreekbeurt of werkstuk. 

Succes met speuren!