dinsdag 7 januari 2020

Je eigen boek maken

Hééé daar ben ik weer! Ik heb PriePraat ervan weten te overtuigen dat het leuker is om samen te bloggen ;) Misschien heb je op mijn instagram (@roosje_mijn) de foto al gezien dat ik van plan was om te gaan knutselen met lege dozen...

PriePraat heeft al een paar keer over haar boeken maken hobby geschreven maar nog niet laten zien hoe ze die maakt en nou lijkt het mij wel leuk om een uitleg te geven terwijl ik er ook 1 maak. 

Eerst zocht ik de spullen bij elkaar die nodig zijn. Ik gebruikte een pizzadoos, inpakpapier, een potlood, een liniaal, een schaar, een plakstift, een prikblok-prikker, stevig draad, een naald met stompe punt en (verschillende kleuren A4) papier


Ik zorgde ervoor dat ik al een boekrug had door bij het openknippen van de pizzadoos de goede zijkant heel te houden. Daarna knipte ik uit de doos een stuk karton van 15,5 cm aan elke kant van de rug en 21,5 cm hoog.


Daardoor past er op beide kanten van de kaft een dubbelgevouwen A4 papier en blijft er een randje van ca 3mm over.


Toen zocht ik papier uit om bladzijdes in mijn boek te maken. Ik koos voor wit en gekleurd A4 papier, geruit (multomap) papier en 4 leuke bladzijdes uit een sprookjesboek en vouwde alles dubbel.


Om de kaft te bekleden knipte ik een stuk papier uit kaft/inpakpapier en zorgde ik ervoor dat dit aan alle kanten 2,5 cm groter was dan de pizzadooskaft.


Toen kon het plakken beginnen. Eerst plakte ik de rug van de kaft op het kaftpapier daarna de voorkant en dan de achterkant. (Let erop dat je je boek dicht doet als je voor en achterkant plakt want anders kan het niet meer dicht en let tijdens het plakken op de vouwnaden bij het open en dichtvouwen van de kaft).


Daarna knipte ik de hoekjes weg en het papier bij de rug in en plakte het extra kaftpapier om naar de binnenkant. Eerst de hoeken en toen de zijkanten, onder- en bovenkanten.


Op de rug van de binnenkant plakte ik nog een strook kaftpapier (iets korter dan de rug en 2cm op de kaft. Daarna plakte ik aan beide kanten een half A4 papier.


En toen zag het er zo uit. Boven zie je de binnenkant en onder de buitenkant van de kaft.


Nu kon de inhoud in het boek. Ik maakte 2 in elkaar gevouwen stapeltjes van  elk 10 vellen papier. Om die in de kaft vast te maken prikte ik gaatjes in de rug. Hiervoor gebruikte ik een strookje papier wat zo breed was als de rug en zo hoog als de stapeltjes gevouwen papier en zette over de breedte van het strookje om de 0,8mm een stip op 4 cm hoogte, 15,5 cm hoogte en 4 cm vanaf de bovenkant. Zo kreeg ik 2 rijen stippen. De strook zette ik vast met 2 wasknijpers en met de prikblok prikker prikte ik gaatjes in de rug om het papier in het boek te kunnen naaien.


Voor de stapeltjes papier gebruikte ik een dubbelgevouwen stukje A4 papier en zette ik 1 rij stippen op de zelfde plek als op het strookje voor de rug. Ik vouwde de stapeltjes open, legde het gevouwen papiertje erin en prikte gaatjes door het midden van al de bladzijdes. (Dit gaat het makkelijkst als je dat dichtgevouwen doet).


Ik knipte een stuk draad af wat 3x de lengte had van de hoogte van de rug, haalde dat door het oog van een stompe naald en legde een stapeltje bladzijdes op de rug met de gaatjes op elkaar. Toen stak ik de naald in het midden door de bladzijdes en de rug naar buiten, daarna door het onderste gaatje door de rug en de bladzijdes weer naar binnen. Toen weer door de bovenste gaatjes van de bladzijdes en de rug naar buiten en door het middelste gaatje weer naar binnen. Ik had op dat moment 2 draadjes naar binnen steken en een lange draad over de lengte van het boek. Ik zorgde dat aan elke kant van de lange draad een draadje liep en trok de bladzijdes voorzichtig strak tegen de rug van de kaft. Toen legde ik er een dubbele knoop in en knipte ik de draadjes niet te kort af.


Dat deed ik ook met het tweede stapeltje bladzijdes en tadaaaa, mijn boek is af. Nou ja, het begin is er. Nu kan ik hem leuker gaan maken van binnen met versieringen, stempels, enveloppen enzovoort.


Wat een lang verhaal hè?! Het ziet er best ingewikkeld uit maar ik hoop dat ik je met mijn tekst én foto's toch kan helpen om zelf een boek te maken. Als iets je niet helemaal duidelijk is vraag me dan vooral om wat extra uitleg! 

Veel plezier!!