maandag 29 januari 2024

Hands off my Gel Press

Als ik kiezen kan, pak dan maar mijn chocolate. Oké, chocolade is lekker en mijn gel press ziet er inmiddels niet meer uit maar mijn gel press is onmisbaar geworden.

 
Het is 1 van de dingen waar ik het meeste plezier van heb. Bij veel van mijn creaties speelt hij een belangrijke rol. Het is even een aanschaf maar je hebt er zoveel plezier van. Los van dat je er met het nodige oefenen mooie kunstafdrukken mee kunt maken zit mijn enthousiasme vooral in het simpelweg kleuren van papier. Om de verf uit te rollen heb je een brayer of inktroller nodig.
 

 
Daarnaast heb je uiteraard ook verf nodig en daar komt de Action om de hoek. Acrylverf wordt het meest gebruikt bij het gel printen. Wil je een mooi schilderij maken dan raad ik minimaal Amsterdam standard series van Talens aan maar voor het gel printen zijn de 250 ml tubes van de Action een prima goedkoop alternatief. Het is niet te dik, niet te dun en laat zich prettig uitrollen.

 
En dan is er nog het papier, waarbij ik er een sport van heb gemaakt om daar "gratis" papier voor te gebruiken wat meekomt met pakketjes of overblijft als ik een zak kattenbakkorrels heb leeggeschud. Indien nodig maak ik het schoon en/of haal ik er het strijkijzer overheen (speciaal gekocht voor mijn papierhobby).
 
 
Heb je deze 3 dingen dan kan het kleuren beginnen. Je knijpt een dot verf op de press en rolt het egaal uit met de inktroller. Dan leg je er een vel papier op en wrijft dat zo glad mogelijk waarbij je het gelijk aandrukt. Dit brengt de verf op je papier. Als je het nu voorzichtig van de press aftrekt is je eerste kleurdruk een feit.
 
 
Veel kleuren verf is makkelijk maar niet nodig. Met rood blauw en geel zijn alle kleuren te maken. Kijk maar eens wat er gebeurt als je de kleuren elkaar laat overlappen. Door de verhouding van 2 kleuren aan te passen (meer of minder verf) wordt de kleur weer anders. Met wit en zwart maak je kleuren lichter of donkerder.


En als je je vellen gekleurd hebt, kan het knutselen beginnen.