zondag 9 augustus 2020

Spencerian Penmanship

Ken je dat? Dat het je maar niet  lukt om in een journal te beginnen...  

Ik maakte al heel wat junk journals met de bedoeling er enthousiast in te gaan schrijven maar van schrijven is het tot nu toe niet gekomen. De beruchte eerste bladzijde en mijn handschrift vormen een groot obstakel. In 1 van de boeken heb ik een keer 2 pagina's volgeschreven maar deze hebben het uiteindelijk niet overleefd. Toegegeven is het iets tussen mijn oren want zo vreselijk is  mijn handschrift niet maar het is niet stabiel. Los, vast, recht, schuin.

Vroeger wilde ik graag schuin schrijven maar zo kreeg je het niet geleerd op school en daarom is het nooit iets blijvends geworden. Ook doordat de computer het schrijven met de pen over nam. Mijn "schrijfspieren" raakten zo buiten gebruik dat mijn handschrift steeds slordiger werd. Zeker als je met de hand net zo snel probeert te schrijven als je met een toetsenbord typt.

Toen stuitte ik op het Spencerian handschrift dat werd ontwikkeld in 1840 door Platt Rogers Spencer om (zakelijk) snel en leesbaar te schrijven en wat ik ook herken als de schrijfstijl zoals mijn ouders het hebben geleerd. 

Ik downloadde een boekbestand uit 1906 en maakte er weer een echt boekje van.

Het handschrift bestaat uit een aantal principes. Een schuine rechte lijn, een gebogen lijn naar links en een gebogen lijn naar rechts. Alle kleine letters worden met die 3 lijnen gevormd. 

Voor de hoofdletters komen daar nog 3 ronde vormen bij.

Na het analyseren en oefenen van de letters ging ik verder met de 1000 meestgebruikte woorden.  

Er moet nog wel een beetje aan geschaafd worden. De letters moeten iets constanter, iets schuiner en minder rond, de lussen iets langer en de stokken iets korter.

Nog even oefenen dus maar dan houdt geen eerste bladzijde mij nog tegen!

(Mocht je ook geïnteresseerd zijn in Spencerian script? Klik dan *hier* )