woensdag 26 februari 2020

Geheugensteuntje

Ken je die mop van de olifant en de zeef? 

De olifant zei: "Weet je nog...?"

Ik ken hem ook niet. Ik verzin 'm ter plekke ;) Maar met beiden heb ik iets gemeen. Mijn geheugenMijn lange termijn geheugen doet het prima. Al mijn herinneringen voelen alsof het gisteren was maar mijn korte termijn geheugen weigert zich nu te herinneren wat  ik nog maar een minuut geleden van plan was. Een dagelijks geheugensteuntje kan ik dus wel gebruiken. Daarom maakte ik een "Geheugenboek".

(Floris, nog zo'n afleidende factor ;)

Een boek met een dagkaart waar taken opstaan die dagelijks gedaan "moeten" worden (iets sportiefs, iets huishoudelijk, iets creatiefs); 


Een mapje met 52 weekkaarten voor dingen die ergens in de week gebeuren moeten én een creatieve uitdaging om een hele week aan te werken (om vlucht- of uitstelgedrag de kop in te drukken); 


Een mapje met uitscheurbare geheugensteuntjes (spontane ingevingen, klusjes, boodschappen e.d.), activiteitenlijstjes in en om het huis en een lijst waar alle speciale dagen opstaan (zoals verjaardagen maar ook nationale pannenkoekendag (20 maart!) want wie wil dat vergeten ;)


Ook zit er een dagboek in om de positieve resultaten van de dag op te schrijven.  Het vergroot de kans dat je dingen die je je vooraf voorgenomen hebt daadwerkelijk doet als je weet dat je ze achteraf op wilt schrijven. 


Het boek is af en wordt morgen in gebruik genomen. Op weg naar een bewust en opgeruimd leven en met de hoop dat ik de deur naar mijn werkgeheugen weer permanent geopend krijg.