woensdag 5 oktober 2016

Spitten in het verleden

Tijdens de battle van de ikken vind ik het prettig om op het internet te spitten naar mijn voorouders. Gewoon 'rechercheren' en blij zijn met elk resultaat wat dat oplevert. Al heel veel familie heb ik weten te vinden. Van mijn moeders kant tot halverwege de 15e eeuw en van mijn vaders kant tot eind 15e eeuw. 
Als kind van deze tijd kan ik me haast niet voorstellen hoe het leven er toen uitgezien moet hebben. Wat ik door de aktes wel weet zijn de beroepen die door ze werden uitgeoefend. Zo was er in 1876 Johannes Cornelis de huisschilder / behanger.


Was mijn opa bakker, besteller bij de PTT (de tijd dat post nog dagelijks en zelfs meerdere malen per dag bezorgd werd) en stond mijn oma in hun eigen sigarenwinkel.


Ook warmoezier, griendwerker en tuinder kwam in de familie voor. 


De oma van mijn moeder was kookvrouw. Zeg maar de catering van vroeger. Koken aan huis op bestelling. (Leuk plankje hè. Heeft mijn opa gemaakt :) 


Wijnkopers(knecht) kwam ook in de familie voor.De oma van mijn vader kwam als dienstbode bij de opa van mijn vader toen deze als weduwnaar met kinderen hulp nodig had. Niet echt spectaculair maar wel met ver strekkende gevolgen.


Maar leuker vind ik het verhaal van de overgrootvader van mijn oma die als tamboer in het leger van Napoleon dienst deed 


en daar de benen nam met de marketentster. Waarna ze een café hadden in Noord Brabant.


Mijn liefde voor wol komt vast van mijn vaders kant. De eerste Pree kwam als wolkammer naar Leiden :)

Heb jij enig idee wie jouw voorouders waren en welke beroepen ze hadden of wil je het wel weten maar heb je geen tijd of zin om het op te zoeken. Geef me de naam van je opa en of oma en zijn/haar ouders en ik zoek het graag voor je op. Het is leuk om te zien hoe een naam soms verandert en zelfs per gezinslid kan verschillen (waardoor in mijn geval elke du, de, Prie, Pree of Pré familie zou kunnen zijn).

(Woon je in Frankrijk, België of Duitsland? Misschien wil je een zoekpoging voor mij wagen. Na 1420 personen ben ik gestrand)