maandag 10 augustus 2015

Te hooi en te gras

Wat zoiets betekent als 'lukraak; zonder systeem of regelmaat' 

Het was het eerste wat me te binnen schoot als titel voor dit bericht. En ja, het zou ook maar zo van toepassing kunnen zijn op mijn blog (immers ook zonder systeem of regelmaat) maar nee het gaat over de bedrijvigheid die ik zag hier in de omgeving toen ik vrijdag weer langs de landerijen fietste.

De boeren waren in grote getale op hun landbouwmachines gesprongen om het land  kaal te scheren en te keren (waar de uitdrukking van oorsprong trouwens vandaan komt. 2x per jaar hooimaand en grasmaand - ha, dan blog ik toch iets regelmatiger :)

Ik had mijn fotocamera natuurlijk bij me en kon het niet laten er en paar foto's van te maken.

Zoals van dit graanveldWat eenmaal gemaaid en ontdaan van graan (gedorst) klaar ligt om tot strobalen te worden geperst.


Het verse gras, net gemaaid


en hoe het van het land gehaald wordt. (Ik herinner mij nog de tijd van spierballen en hooivorken. Lang leve de vooruitgang ;)Of hoe het tot enorme rollen gedraaid wordt...


om vervolgens ingepakt te worden in plastic. 


Een beetje vals spelen maar het volgende plaatje is zo leuk. Onderstaande foto is namelijk van vorig jaar maar dit is wel de situatie zoals je hem veel ziet in deze tijd. De ooievaar loopt achter de machines aan om geschrokken kikkers, muisjes en anders lekkernijen te verorberen.


Simpele foto's maar oh wat vind ik ze mooi!