vrijdag 2 september 2016

Het cassettebandje

Weet je nog? Het cassettebandje. Uit vervlogen tijden. Ik zie me nog rennen naar de draagbare radiocassetterecorder en op play en rec drukken om een liedje op te nemen. Ik weet nog waar ik was (de slaapkamer van mijn zus), wat ik deed (oefenen op haar typemachine - ach ja, de typemachine ;), welk liedje het was (fly to high van Janis Ian), hoe oud ik was (12) en bijna nog hoe laat het was (ergens tussen 3 en 4). Of het bandje van Michel Fugain waar de gaten (geluidloze stukken) in vielen van het vele afspelen. Maar ook het doorspoelen en terugspoelen met een potlood om batterijen te sparen of als de tape begon te lubberen... Wat heb ik ze veel gebruikt. Ik maakte muziek verzamelbandjes. Hoeveel van die bandjes ik heb gemaakt weet ik niet maar het waren er veel. Voor mezelf maar vooral om weg te geven. Het was een soort van communiceren. Ik "was" muziek. Op een bandje van 60 minuten konden ongeveer 14 nummers. Voor het bandje maakte ik een nieuwe inleg of ik gebruikte een speciaal doosje (in de doosjes met 10 stuks 5¼ floppy disks (ach ja, de floppy disk) konden precies 4 bandjes of in een sigarendoosje paste er 1. Versieren, afplakken met plakplastic en klaar. Misschien ben ik er overheen gegroeid maar door de komst van de streaming muziek overal en altijd, de mp 3 en de gigabits geheugendragers is er ook eigenlijk geen beginnen meer aan. Of toch? Het blijft een leuk cadeautje. Dus ik ging aan de slag. Maakte een stempel en ontwierp een doosje in de maat van het gum, stempelde dit en klaar. Nou ja, bijna klaar. Nu nog een geheugenstick vullen met muziek :)En om mee te gaan met de tijd ook maar een 'verzamelbandje' via Spotify. Benieuwd waar ik graag naar luister? (Ik hoop dat het werkt en dat ie niet gaat spelen als je er geen zin in hebt)
Vind je het een leuk doosje en wil je er ook 1 dan geef ik er een paar weg en als mijn muziek ook de jouwe is doe ik bij 1 doosje een geheugensticky met mijn en wie weet jouw favoriete muziek :)

Fijn (muziek) weekend!

9 opmerkingen:

 1. ja! Cassettes! Ik heb er ook massaal veel gedraaid en zelf opgenomen. De top 100 aller tijden en dan elke keer af en aan tussen de nummers door om de radiomaker er tussenuit te knippen bijvoorbeeld. Waardoor sommige nummertjes in mijn geheugen anders beginnen en eindigen dan 'in't echt' . En als ze stuk gingen, plakte ik ze gewoon weer aan mekaar met plakband. .... Zucht ... ik word er nostalgisch van :°

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder was dat hè en de hoop en de kunst net te zullen stoppen voor de radiomaker er weer in kwam. Heel eat knip plak en fadewerk.

   Verwijderen
 2. Geweldig, wat een leuke blog vol herinneringen en wat heb je een fantastische stempel gemaakt!!! Super leuk cadeau, al is het inderdaad wel weer iets heel anders om zo'n stick(y) vol te zetten.
  Wij vroegen onze moeder dan om nummers op te nemen van Arbeidsvitaminen als wij op school zaten. In de tvgids hadden we de nummers dan omcirkeld :-) En dan tussen de middag als eerste onderzoeken of het gelukt was, haha!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja een stick zet je onderdaad niet even vol. Waren er maar stickies voor een paar cent met weinig mb's dat bracht de romantiek weer wat terug.

   Verwijderen
 3. Voor mijn 12e verjaardag kreeg ik een witte radio-cassetterecorder met handvat, dat was een groot kado. En wat heb ik daar een plezier van gehad. Ik heb zelfs opnames van mijn bijna 10 jaar jongere zusje gemaakt voor later (en ik heb haar geknepen omdat ik vond dat haar huilen ook vast moest staan).
  Je schrijft er zo beeldend over, geweldig. Je stempel en het doosje vind ik ook super.
  Ik ken niet alle nummers van je 'verzamelbandje', maar ik vind ze wel stoer. Sommige brengen me acuut terug in de discotheek in tuinbroek of witte overall :-)) Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha je zusje knijpen voor later. Later kon ze er vast om lachen. Heb je de bandjes nog? Jij zit qua leeftijd tussen me zus en mij. Mijn zus kocht een zwarte overall die ik ook nog gedragen heb. Ik zie het weer voor. Lilapaars tshirt en centuurtje. Geweldig!

   Verwijderen
 4. Zo tof! Karel en ik maakten in onze beginjaren ook nog verzamelbandjes voor elkaar! Ik hoef geen Stick want dat is mij et modern, net als spotify :) Moet ik mij nu schamen :)? Wij kopen nog cd's en Karel maakt daar via zijn computer compilaties met :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral lekker blijven bij de cd! Die was ik haast vergeten. Voor de autoradio hét alternatief.

   Verwijderen
 5. Dat waren nog eens tijden en Els hier ook geen spotify en muzieksticky's hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen