woensdag 21 februari 2018

Made in China

De reden weet ik niet meer maar eind vorig jaar kreeg ik opeens een vreselijke 'Made in China' weerzin. Terwijl ik  het hier neertik vind ik het erg onaardig klinken :) Ik heb niks tegen chinezen en ook niks tegen productie in China maar het feit dat je tegenwoordig haast niks om kan draaien zonder de tekst Made in China te zien (of de importeur/groothandel waarbij je op je vingers kunt natellen dat de herkomst China is). Xenos, Blokker en Big Bazar om maar een paar winkels te noemen. 

Made in Holland door kleinzoon Sem

Was het de komst van de Action die het startschot gaf voor het overvloedige aanbod 'wegwerpartikelen'? Ook google bleek niet veilig. Ik kon geen artikel zoeken of ik belandde op de site van AliExpress. Volgens mij had/heeft zelfs het tijdschrift Flow drukwerk aan een Chinese drukkerij uitbesteed. Voordat die weerzin de kop op stak was het leven een stuk eenvoudiger. Ik zag 'al dat leuks', werd er hebberig van en kocht het.  Maar opeens heb ik moeite met de massaproductie, de snelheid waarmee trends komen en gaan, de wegwerpmaatschappij en dan heb ik het nog niet over het milieu. Het hele productieproces, het transport en de afvalberg. Is er nog een weg terug?  Ik ga de uitdaging aan. 
(Ben ik even blij dat Playmobil in Duitsland en op Malta wordt gemaakt ;)

6 opmerkingen:

 1. Je hebt zeker een punt!
  Ik persoonlijk baal altijd heel erg van boontjes uit Senegal en zo. En de Hollandse boontjes gaan allemaal naar 't buitenland! De wereld is gek geworden!
  Mooi gemaakt door kleinzoon Sem!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. helemaal eens, koop bijna geen china-spul, soms ontkom je er niet aan maar heb 't liefst made in Europe spul althans als er niet tweedehands aan te komen is

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi kunstwerk van Sem.
  Ik probeer er al een hele tijd op te letten, bewuster te kopen.....
  Seizoensgroenten en fruit uit de regio gewoon halen bij de boer. Liever minder kopen, misschien iets meer betalen voor iets wat kwalitatief beter is. Tweedehands kopen.......
  AliExpress staat me helemaal tegen en daar koop ik sowieso al niet. Maar soms is het niet eenvoudig om de juiste keuze te maken..........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dat eerder met het kopen van plezante prullaria waar ge in feite niks mee doet buiten dan dat je het dan hebt. Ik laat me daar wel eens toe verleien en dan denk ik achteraf: wat een nutteloze aankoop van weer een ding dat niet vergaat en de wereld weer wat meer opzadelt met afval.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo voel ik het ook en ik ga zelfs bijna niet meer naar kringloopwinkels. Zou het ook een beetje met de leeftijd te maken hebben? Ik vind het ook zo lastig om het goed genoeg te doen qua kopen, afval scheiden enzovoort. Wij krijgen nu een container (de 4e) voor plastic afval (en hoeven het dan niet meer weg te brengen). Terwijl al jaren bekend is dat de vuilverwerkingsbedrijven het liefst (bijna) alles door elkaar aangeboden willen krijgen. Ze kunnen het zelf beter uitzoeken dan wij dat doen.

  BeantwoordenVerwijderen