donderdag 30 juni 2016

Drempelvrees

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik een naaimachine kocht maar tot nu toe ben ik niet verder gekomen dan hem uit de doos te halen en een plekje te geven. En dat terwijl er toch een heleboel dingen zijn die ik ermee wil maken. Ik zie van alles langs komen bij creatieve bloggers En zou dat dan ook zo graag willen kunnen.


Het probleem is... ik heb drempelvrees. Vroeger, heeel vroeger hadden we een ouderwetse handnaaimachine. Zwart met versiersels op een houten onderkant, een mooie houten deksel en een draaislinger. De meesten zullen hem nog wel kennen. Met enige regelmaat kijk ik of ik nog ergens zo'n mooitje op de kop kan tikken en telkens doe ik het niet. Ik héb immers een naaimachine.


In mijn herinnering was het makkelijk op die handnaaimachine. Je draaide gewoon langzaam of wat sneller aan de draaislinger en ook het maken van een nieuwe spoel was een fluitje van een cent. Op de elektrische Singer van mijn moeder ging het ook best goed. Tot de spoel op was en ik met de hand een nieuwe spoel ging voldraaien. Toen begon de ellende. Knopen, frotten, niet stikken. Foute boel dus en einde naaicarrière.

Toen ik gisteren Pinterest opende stond de startpagina vol met leuke maaksels van spijkerstof. En spijkerstof heb ik zat.  Dus ik ga de stoute schoenen aantrekken en waag weer een poging. Want zoals het meestal werkt met drempelvrees, je moet het gewoon (weer) een keer doen. Ik heb begrepen dat het frotten aan de draadspanning lag door het handmatig opdraaien van de spoel?


Inmiddels heeft Floris hem al uitgetest en met wat aanmoediging moet het toch wat kunnen worden. We gaan het zien...  Ennuh, handige tips voor beginners zijn van harte welkom :)

7 opmerkingen:

 1. Gewoon proberen, handleiding erbij als je een spoeltje op wilt winden (dat hoeft niet handmatig, dat kan anders!) en rustig aan doen. Begin met simpele dingen. En lukt het niet? Dan probeer je het toch nog eens!
  Succes!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, inderdaad je moet gewoon beginnen, maar ik raad je aan eerst eens iets van andere stof te maken. Spijkerstof is niet de gemakkelijkste stof. Verder is een degelijke tweedehands machine van een goed merk vaak fijner om mee te werken, dan een goedkope van de supermarkt of drogisterijketen. Ik kan natuurlijk niet oordelen over die van jou (Aldi is Duits, en dat staat vaak ook voor degelijkheid, dus wellicht is 'ie goed), maar als je als beginner niet kunt vertrouwen op je machine, dan is de lol er snel af.

  Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat een herkenning. Ik ging samenwonen in 1984 en kocht tweedehands exact dezelfde naaimachine als mijn moeder had en waar ik op heb leren naaien. Een Singer uit begin jaren 60 en die heb ik nog steeds. Nu zijn mijn naaiprojecten heel bescheiden hoor, maar destijds maakte ik van alles. Een slinger naaien (van papier) is een leuk begin.
  Ik durf dus geen nieuwe te kopen, dat heb jij al wel gedaan! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tof!!! Ik voel een naai-schuif-maar-aan-middag opkomen iets met vlaggetjes enzo LEUK!
  Breimachine ernaast voor de breifanaten ;)
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenning.... Ook ik heb drempelvrees... En misschien ook teveel andere dingen te doen die me makkelijker af gaan :-))
  Ik vond je stoer!
  En een fantastische foto van Floris!
  Lieve groetjes,
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een kwestie van beginnen (met iets eenvoudigs).
  En gaat dat je vast en zeker lukken!

  BeantwoordenVerwijderen